Wyświetlono wiadomości wyszukane dla słów: projekt wędzarni





Temat: Uniwersalna wędzarnia dla wytrawnych zadymiaczy
Tak wszystko się zgadza i dlatego do naszych ogrodowych wędzarni przykrycie nawierconą blachą drewna lub spalanie trocin w nawierconej rurze ma za zadanie spalania tylko w postaci żaru, a nie otwartego ognia i oszczędności drewna. Natomiast zagęszczenie dymu uzyskamy tak jak opisałeś różnymi metodami. Ten sposób który opisałem pozwoli na wędzenie w chłodniejszym dymie. Z opisu, zdjęcia i projektów wędzarni na własne potrzeby - wnioskuję, że wymagają sporego doświadczenia żeby dobrze wędzić. Osobiście jestem zwolennikiem swobodnego przepływu dymu przez komorę i wędzenie na zimno ponieważ wyroby mają lepszy smak od zakopconych i przetrzymywanych w obiegu zamkniętym. Można zrobić dobre haki na ryby, ale jak chce się sprawdzić naprawdę swoje umiejętności i wędzarnie to proponuje normalnie zaczepić dużego pstrąga i wędzić. Jak nie spadnie to jest ok, jak spadnie to znaczy że coś jest nie tak. Na pewno każdy przyzna ,że utrzymanie temperatury w ogrodowych wędzarniach to problem. Wędzarnie profesjonalne, elektryczne, parowe i inne o dużej wydajności są na pewno dla nielicznych. Myślę że najlepiej rozstrzygnie ten problem każdy zainteresowany przez doświadczenie na własnej małej ogrodowej wędzarni, bo cóż dla zadymiacza jest piękniejszego jak zdobywanie nowych doświadczeń i lepszych niepowtarzalnych smaków wędzonek.



Temat: Projekt wędzarni od A do Z

Do JakubaG.
Projekty z "dobrego-domu" zostały zamieszczone za zgoda redakcji tego czasopisma. Niestety, nie jestesmy upowaznieni do ndokonywania na nich zmian projektowych, zwłaszcza, iz kazdy stanowi własnośc jakiegos biura projektowego. Zwróć sie po prostu do biura, które jest włascicielem podobającego Ci się projektu, z prośba o przystosowanie go do Twoich wymagań. Adresy i telefony sa podane w art.
Powodzenia


Maxell,
nie zameżam piratować niczyich projektów, chcę jedynie znaleść kogoś kto na wzór tego projektu zaprojektuje coś podobnego co także byłoby wędzarnią.
Pozdrawiam,
Jakub





Temat: A ser???
Mieszkałam w dużym mieście, w blokowisku, na dziewiątym piętrze. Nie raz widziałam jak w słoneczne dni całe bloki dymiły na balkonach - na dziewiątym piętrze nie trzeba już nawet wędzarni - inni cię uwędzą.
Na stronce widziałam różne projekty wędzarni, łącznie z przenośnymi, są patenty na wędzenie w piekarniku. Polak wszystko potrafi i nawet mieszczuch bez znajomego kawałka zieleni, na którym mógłby ustawić wędzarnię, coś wykombinuje. To jest dobre pole do popisu - wędzenie w mieście.



Temat: Koncepcja wędzarni MAJCHALa - proszę o opinie
kolego jak przejrzysz cały materiał od Papli łącznie z fotkami z budowy to masz wszystko chyba że cegieł nie chce Ci się policzyć , to raz, dwa Papla też miał tylko skrót myślowy od Pedra i ma wspaniałą wędzarnię .
Jakie konkrety Ci jeszcze są potrzebne grubość zaprawy między cegłami????
Wybacz ,ale sądzę że chcesz na tacy projekt na wędzarnie jako typowy projekt budowlany , tylko czy nie za dużo oczekujesz . W tym przypadku polecam wycieczkę do biura projektowego.
Ps właśnie przeglądam fotki Papli i wymiary same wychodzą



Temat: Uwagi SZCZEPANA na temat budowy wędzarni
Papla,
Aby zrobić dobrze funkcjonalną wędzarnie trzeba wziąć takie czynniki jak:
-odpowiednią cyrkulacje powietrza
-dobre odparowanie
-sterylność
-panowanie nad takim urządzeniem
To są najważniejsze czynniki dobrej wędzarni
Paweł tak wrzucę kilka projektów wędzarni.
Pozdrawiam



Temat: bodowa wędzarni
tomek_krakow,
pytasz o sprawy, ktore sa bardzo szeroko opisane na naszej stronie głównej.
Ad 1 => wrzuć jakieś szkice, czy projekty do swego postu. Mając do dyspozycji konkrety, znacznie lepiej się rozmawia.
Ad 2 => http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=145
AD 3 => http://www.wedlinydomowe.pl Na dole po lewej stronie wybierz brązową beleczkę Budowa wędzarni i wędzenie

Nie bój się szukać . Skoro trafiłeś do nas, to pewnie najpierw byłeś na stronie głównej, a tam jest przecież wszystko, czego na początek możesz potrzebować.



Temat: Projekt wędzarni od A do Z
"Złamiesz" całą koncepcje projektu i przy tak dużym otworze grilowym zamykanie jego będzie zawsze nieeleganckie i brzydkie.
Może w odwrotna stronę, z tył (z boku) dobudować coś w rodzaju "garbka" i tam zrobić wędzarnie zasilaną z tego samego paleniska i wykorzystującej ten sam komin, ale to i tak musi komponować, a nie wiadomo, jakie jest usytuowanie w przestrzeni.



Temat: Projekt wedzarnia
Mamut - ja radzę Ci abyś jednak uwzględnił problem skroplin w swoim projekcie, zobaczysz że jak Cię wciągnie to i zimowe wędzenie będzie normą, po zatym nawet w lato jeśli będzie akurat padał deszcz to będzie tyle wilgoci że ho,ho.

irek-74 - poza dużą mocą, to zwróć uwagę na fakt że tym urządzeniem będziesz osuszał wędzonki spalinami gazu



Temat: Piec chlebowy-jak zbudować?
Witam -

jestem przed realizacją projektu wędzarni łączącego 3 w jednym.
Piec chlebowy zamierzam wyłożyć szamotką i dodatkowo warstwą gliny z polnymi kamieniami tylko nie wiem czy zastosować jedną komorę w piecu z bezpośrednim wyjściem spalin do komina czy ciąg spalinowy zrobić jak w starych wiejskich piecach w formie odwróconego o 90 stopi "U". / czymuś to służyło - czy nie ma różnicy?/



Temat: Wędzarnie regionalne
Witam,
Uwazam, ze pomysl z wędzarniami regionalnymi jest wart rozpowszechnienia. Ja jestem w trakcie budowy wedzarni o pojemnosci okolo 1000 kg. Zuzycie drewna wcale nie jest znacznie wieksze kiedy chcemy uwedzic powiedzmy 20 kg. Wedzarnia murowana z pustaka ceramicznego POROTHERM, plytki ceramiczne na calosci wenatrz. ocieplenie welna mineralna z zewnatrz. Kanaly dymowe z ceramiki, automatyczna regulacja temperatury itd. Wedzarnia wykonywana jest wedlug projektu identycznych wedzarni ktore pracuja od setek lat na Bornholmie . Jezeli ktos z Panstwa jest zainteresowany uprzejmie prosze o pytania , chetnie odpowiem. Pytania prosze kierowac na mail bliss@progremmer.net
Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat.



Temat: Murowana wędzarnia
Witam
Od jakiegoś czasu dzięki temu forum myślę poważnie o wędzeniu
Zawziąłem się i mimo kompletnie zerowego doświadczenia w murarce udało mu się wybudować coś takiego jak widać na zdjęciu.
Wędzarnia nie ma jeszcze drzwiczek ale to kwestia czasu.
Problem mój polega na tym, że dziś pierwszy raz ją przepaliłem i wychodzi na to, ż ecug jest słaby. Niestety dym wudobywa się z paleniska jak i z wędzarni.
Moglibyście podpowiedzieć koledzy co zrobiłem źle ?

Kilka danych mojego projektu:
- Palenisko nie ma nigdzie wlotu powietrza - świeże powietrze wlatuje od góry.
- Rura między paleniskiem a wędzarnią ma przekrój 135mm (wiem trochę mało) niemniej jednak dym swobodnie przechodzi. Długość rury to 140 cm.
- Komin ma przekrój 150mm i wysokość 120cm




Temat: Plany budowy wędzarni
Maxell - świetny pomysł!
Ja również planuję zbudować grilo-wędzarnię.
Od wielu miesięcy dokładnie obserwuję portal, wyszukuję każdą nową wędzarnię.
Robię wydruki, szkice itd. Pomimo wyjaśnień udzielanych zwykle przez autorów rodzi się milion pytań.
W moim przypadku ma to być wędzarnia murowana - coś podobnego do projektu JanuszaQ.
Chciałbym wykonać ją bez większych błędów.
Jednak poszukiwanie odpowiedzi na szczegółowe pytania jest dość trudne.
Odpowiedzi są rozrzucone po całym forum.
Osobiście nie chcę zadawać "tych samych pytań", ale w niektórych kwestiach staję pod ścianą i przygotowuję sobie taki "zestaw ostateczny".
Także zamieszczenie tego typu materiałów w jednym miejscu bardzo ułatwi sprawę wszystkim "budowlańcom".
Uważam również, że bardzo dobrym pomysłem jest prezentowanie poszczególnych etapów budowy - jak to ostatnio uczynił jeden z kolegów.
Daje to możliwość uzyskania porad w trakcie - a nie po fakcie

Sądzę również, że w taki naturalny sposób możnaby stworzyć zestaw FAQ.

p.s. jeżeli będziecie (będziemy ) w takim tempie zachęcać ludzi do przydomowych wędzarni to wkrótce będziesz prowadził portal o zasięgu światowym



Temat: POSZUKJE SCHEMATOW WEDZARNI MUROWANEJ
Drogi Sloniu.
To faktycznie masz problem.
Nie wiem czy przeglądałeś schematy i zdjęcia wędzarni na stronie czy też wpisy na forum?
Ja jestem na razie początkującym teoretykiem - od ok. pół roku, ale znalazłem wiele ciekawych pomysłów na murowana wędzarnię.
Moim zdaniem bez jednoznacznie określonych wymagań - zgodnych z Twoimi oczekiwaniami - nic nie zdziałasz. A rozpoczynanie prac bez dokładnego planu, opierając się na reżimie czasowym grozi porażką.
Sam chciałem zbudować wędzarnię jeszcze tej wiosny, lecz po namyśle zdecydowałem, że poczekam do jesieni.
Mam koncepcję opartą na wędzarni JanuszaQ (opisanej i sfotografowanej dokładnie na stronie w części dla początkujących). Mam nadal wiele wątpliwości, które zamierzam omówić z doświadczonymi zadymiaczami podczas zlotu. I dopiero wtedy z gotowym planem rozpocząć budowę.
Mój plan to ogólnie rzecz ujmując:
wykonanie z cegły klinkierowej
kanał dymny 1,5 - 1,8 m - rura stalowa lub "cegły kominowe ceramiczne" fi 150 mm - do wędzenia na ciepło i gorąco
odprowadzenie skroplin
wlot kanału centralnie od dołu
szyber
palenisko "dwudrzwiowe" jak z pieca kaflowego - wewnątrz cegła szamotowa +specjalna szamotowa zaprawa
solidny fundament zbrojony - w zasadzie powinien być zagłębiony poniżej linii przemarzania gruntu, ale sporo osób robi "płytkie wylewki"
komora wędzarnicza szeroka na 3 cegły, wysokość ok. 1m plus komin zakończony "strażakiem"

Podsumowując:
życzę udanej budowy i wielu smakowitych chwil, ale sugeruję dobre zdefiniowanie wymagań - to 70% sukcesu każdego projektu!



Temat: Proszę o pomoc w budowie wędzarni...
Bardzo dziękuję wszystkim za szybkie i konkretne odpowiedzi.

Wiem, żę przewód dymowy powinien być większy, ale nie mam zbytnio jak go zrobić inaczej. To będzie wędzarnia razem z grilem i wszystko razem w altanie. Nie chce aby zajmowało dużo miejsca, a zarazem chcę aby było estetyczne i tworzyło pewną całość. Wszystko będzie miało z tyłu komin dwukanałowy i będzie przylegać do ściany. (zdjęcie poniżej).

Zostało mi po budowie kilka sztuk pustaków wentylacyjnych jakie chce użyć mają 188x188mm, a w środku fi 140mm, nie chce używać byle jakiej rury stalowej ze złomowiska, a kwasoodporna troche kosztuje.

Czym zatem najlepiej wyłożyć wędzarnie szamotem czy drzewem jeśli tak to jakim ?

Jeszcze jedno, spód wędzarni będzie także z klinkieru czy mam tam zamontować jakąś blache ? Jeśli tak to czy ze stali nierdzewnej, czy to będzie miało jakieś znaczenie ?
Czy jakieś odprowadzanie skroplin tez powinienem przewidzieć.
Wlot dymu do wędzarni będzie spod spodu czy musze zastosować jakąś końcówke z daszkiem aby nie kapał tam tłuszcz ?

Obawiam się także czy komora wędzarnicza nie będzie za mała 650x440x440mm, nie chodzi mi o to czy się zmieszczą wyroby tylko czy to będzie działać ?

Wiem, że dużo tych pytań, ale z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Jeśli ma ktoś jakieś uwagi do tego projektu to chętnie przeczytam.

Pozdrawiam, KUHI





Temat: Co z drewnem brzozowym ?
Oglądnij sobie w wolnym czasie (warto) projekty i realizacje wedzarenek z naszej stronki. Jesli tak jest jak piszesz, to najprawdopodobniej dajesz za duzo "czadu" w palenisku.
Drewno brzozy pali sie troszke inaczej jak np. drewno olchy - musisz na to zwrócić uwagę. Spróbuj napalic innym rodzajem drewna i przede wszystkim sprawddź ciąg. Przy pełnym otwarciu szybrów, w wedzarni praktycznie nie powinno byc dymu tylko temperatura i spory ciąg..
Możesz jeszcze wysunąc palące sie drewno na skraj (zewnetrzny) paleniska, tak aby część ciepła i dymu podryfowała sobie swobodnie do atmosfery.
Przy dobrym ciądu, suchej wedzarni i suchym drewnie, nie ma prawa być wilgoci w wędzarni ani zbyt dużej ilości smolistego nalotu.
Aaaa, i jeszcze jedno - pamietaj, by wędliny wkładane do wedzarni były zewnetrznie osuszone (nigdy mokre).
Pozdrowionka



Temat: Koncepcja wędzarni MAJCHALa - proszę o opinie

Majchal
Ale zasada jest taka: jesli chcesz mieć dlugi kanał dolotowy to musi mieć jak największą średnicę. np 30/30 cm. Abyś uzyskał dobry ciąg to musisz mieć albo b. wysoki komin wtedy srednica nie jest krytyczna, ale przy krótkim kominie wylot musi być kilkkrotnie większy niż wlot.

Może jestem upierdliwy, ale przeglądam pod tym kątem inne wędzarnie i nie ma użytej w praktyce tej zależności, chociażby wędzarnia Wiesława, Jagry, Jaro, Władysa i wielu innych.
Jestem amator jeśli chodzi o budowę wędzarni i zdjęcia mogą trochę oszukiwać, ale nie mogę pojąc, że przy dolocie np 25cm, muszę mieć komin min 50cm Toż to studnia, a nie komin .
Kurcze niby informacji dużo, ale jakoś nie mogę coś dokończyć projektu, dlatego proszę o dalsze podpowiedzi. Na chwilę obecną wiem/chciałbym:
- dach wersja B ( skośny, trapezowy )
- dolot około 100-120cm długości i średnicy ok 25-30cm
- szer/gł/wys komory 70/60/120 ( nie wiem czy nie za duża jak dla amatora i początkującego )
- komin długości min 50cm i średnicy 25-30



Temat: Altanka z wedzarka
Witam!

W artykule Wedzenie->budowa wedzarni->Projekty grillo - wędzarni wydawnictwa DOBRY DOM (3ci od gory) jest link do stronki i na niej znajduje sie filmik instruktarzowy jak samemu zbudowac taka altanke z wedzarka, no i tu jest problem albo cos przeoczam albo juz wygasl miesieczny okres i plik jest niedostepny:/, czy ktos sciagnal ten plik i moglby go jakos udostepnic? Z gory dziekuje za odpowiedz



Temat: Wędzarka
Witam serdecznie wszystkich zadymiaczy. Właśnie mam zamiar zbudować nową wędzarnię. I tutaj pytanie czy projekt który wybrałem jest właściwy? Chodzi mi tutaj o wędzarnię którą zaprojektował kolega Andyandy http://wedlinydomowe.pl/f...lna+w%EAdzarnia . Do tego projektu zamierzam jeszcze dobudować nad kanałem dymnym grill. Co o tym sądzicie? Pozdrowionka dla wszystkich



Temat: Przebieg prac budowlanych przy altanie z wedzarnią i grillem
W dziale "Budowa wędzarni" zamiesciłem zdjęcia kilku altanek z grillo-wędzarniami, które znajdowały sie na CD załączonym do ostatniego wydania "Domy drewniane - projekty domów". Na płytce jest także półgodzinny film (avi) z przebiegu budowy obiektu chyba nr 2 - od fundamentów po dach i wykończenie. Film zajmuje ponad 220 MB więc na stronkę nie bardzo mogę go wrzucić. Chciałem, aby uzytkownicy, którzy bedą budować mieli super pomoc. Dlatego też, zastanawiam się jak mozna ten film udostępnić. Umieszczenie go w downloadzie, nawet spakowanego, zabierze roczny transfer w kilka godzin.
Kiedyś pamiętam, stawiałem tzw. serwer adresowany na mój adres IP zaś kazdy kto chciał sie ze mna połączyć wgrywał sobie programik typu DC++ . Ja u siebie na tym serwerze udostepniałem plik i każdy dysponujący DC++ wchodził na mój serwer i sobie go zasysał. Szkopół w tym, iż należało umówić się na czas transmisji, gdyż wtedy mój komp musiał być w sieci. Ale to nie problem.
Dysponuję programikami DC++ i proszę Was o opinie jak to widzicie. Tym sposobem można także przesyłać inne pliki, które zajmują sporo miejsca.
Z tego co wiem, również kol. Bagno ma jakiś interesujący nas film.
Powiem jeszcze, iz podczas takiego połączenia każdy z każdym na tym serwerze może sobie wymieniać bezpośrednio wszystkie pliki które udostepni.
Czekam na opinie.
Pozdrawiam



Temat: Drzwiczki do wędzarni
Witam. Jestem świeżo zalogowany,choć od dłuższego czasu odwiedzam tą strronę i zbudowałem wędzarnię wykorzystując jeden z podanych projektów[jeszcze raz dzięki dla W.Minora] .Drzwiczki faktyczni najlepiej wyszperać na złomie ,mnie udało się znależć piękne przedwojenne, które po oczyszczeniu i pomalowaniu nadają niepowtarzalny wygląd.Co do drzwi komory to ja mam ze sklejki gr. 25 mm.Mogę sobie na nie pozwolić bo moja wędzarnia jest w całości pod zadaszeniem .Jedyny problem mam ze szczelnością drzwi czy bym nie uszczelniał to i tak dym gdzieś znajdzie lukę .Amoże tak ma być? jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to chętnie przeczytam .



Temat: Poszukuje pilnie schematu grilo wedzarni murowanej
Wędzarnia beczkowa i na kurzej łapce, są chyba najlepszym projektem z tej stronki. Mogę dodać że od kiedy zrezygnowałem z kanału całkowicie ukrytego w ziemi mam o 1/3 drzewa mniej użytego podczas wędzenia. Oczywiście izolowany kanał w ziemi i skarpa znacznie ułatwia budowę. Na płaskim terenie wystarczy troszkę pomysłu i też będzie dobrze się wędzić. Wybór należy pozostawić inwestorowi. Jestem przekonany że , uważnie czytając i przeglądając tą stronkę nie będzie problemu z wyborem właściwego na własne potrzeby projektu. Są coraz lepsze rozwiązania i pomysły, a stronka wpływa w dużym znaczeniu na Brać Wędzarniczą stając się chyba obowiązkową lekturą w tym zamiłowaniu do fachu i nie tylko.



Temat: Czy da się jeszcze coś uratować "kanał dymowy"
Serdeczne dzięki za wszystkie porady.
Tak jak radził mi „pedro” zostawiłem starą rurę w ziemi i zasypałem palenisko do poziomu jak widać na zdjęciu


Oszalowałem nową rurę 150cm, fi 200- do paleniska (poziom na wysokości 3 cegły) i częściowo zalałem zaprawą. Istniejącą wylewkę musiałem podnieść ok. 4 cm, aby była na poziomie 3 cegły (jeszcze nieskończone) brakło materiałów.





Myślę, że teraz już będzie dobrze.
Odnośnie głębokości paleniska – czy robić go równo z drzwiczkami, czyli na płasko czy wpuścić go trochę głębiej, jeśli tak to jak głęboko?

Teraz sprawa kąta pochylenia rury. Rura z paleniska będzie wychodzić na wysokości drugiej cegły, czyli jedną cegłę poniżej poziomu, natomiast będzie wchodziła do komory na wysokości poziomu, (czyli +1 cegła) lub na wysokości pierwszej cegły, (czyli 2 cegły wyżej).
Mogę zrobić tak i tak, co mi radzicie?



Rura będzie zakończona kolanem(jeszcze go nie mam) - czy ocynk się nadaje?

Przy budowie będę głównie korzystał z wydrukowanych artykułów:

Budujemy wędzarnię - autor JanuszQ.
Od projektu, do wędzonek, – czyli jak Wojtek Minor budował wędzarnię – autor Wojtek Minor.
Świetna grillo-wędzarnia Jaro z rysunkami i kosztorysem – autor Jacek Rokosa,

i mam nadzieję z porad Forumowiczów

Pozdrawiam



Temat: Moja wędzarnia i czarne mięso?
qrcze, to teraz ja już zgłupiałem :/ Jedni piszą że ok, inni że do bani
Wędzarnia jest zrobiona wg projektu/pomysłu Jackosza - z tematu [Nowa, bardzo ciekawa wędzarnia Jackosza].Nie żebym zwalał winę na autora

I tam też wlot jest tak samo ułożony względem paleniska - jedyna w sumie różnica, że są chyba szczelne drzwiczki.
Szkoda że nikt w tamtym temacie nie napisał jakie ewentualnie moga byc jej wady

Czyli mam ją burzyc? ojjj, będzie sporo roboty
ewentualnie, co mam poprawic//zmienic zeby bylo ok? W sumie jestem jeszcze na etapie budowy, więc ewentualnie jakieś poprawki jeszcze wchodza w gre - a najwyżej kilof i jazdaaaa



Temat: Drewniana wędzarnia
Cz@rnY, ja też mam wędzarnię zbudowana na podstawie projektu Jackosza. Zrobiłem trochę za wąski komin (za mały przekrój) i niestety muszę stwierdzić, że mam tak samo jak Ty. Podczas rozpalania, wygrzewania i obsuszania miałem skropliny w komorze. Dlatego też, teraz wygrzewanie wędzarni i potem obsuszanie wędlin czy wędzonek prowadzę z uchylonymi drzwiczkami. Po tym jak wędliny już obeschną zamykam drzwiczki i wszystko jest ok. Czasami jakieś drobne skropliny się pojawią, ale są naprawdę śladowe. W przyszłym roku, jak zrobi się ciepło mam zamiar zmienić trochę komin, muszę go poszerzyć.



Temat: Konkurs na nalepkę samochodową

Proszę o ocenę mojego projektu.

Witam, projekt podoba mi się, zawiera główne elementy które uważam za niezbędn tj: WEDZARNICZA BRAC, link do strony, kształt beczki z dość czytelnym wsadem, jednocześnie ktos kto przeczyta treść WB, bez trudu skojarzy wędzarnie beczkowa, myślę, że propozycja jest godna uwagi, ale czekamy na inne



Temat: Koncepcja wędzarni MAJCHALa - proszę o opinie
Majchal tu masz linka do projektu co robił Pedro a potem poczytaj o gotowej już wędzarni od Papli jak się zachowuje i już masz część odpowiedzi
http://wedlinydomowe.pl/f...p?p=41844#41844



Temat: Parametry wędzarni - prośba o uzupełnienie danych
Majchal cześć ! Robienie swoich wędlinek i spożywanie swoich wyrobów to coś wspaniałego . Chłopie Ty się masz przy tym bawić , a nie męczyć. Wybudujesz wędzarnie swoich marzeń i okaże się , że ciągle jest coś nie tak. Z pełnym podziwem obserwuje Twoje zmagania z projektem . Życzę powodzenia.



Temat: Piroliza drewna i jej wpływ na jakość wędzonek
Niestety również miałem wątpliwą przyjemność kosztować lekko kwaśnawych smakołyków. Ale dzięki poradom radzia i po przeczytaniu tego postu dużo mi się w głowie rozjaśniło i już wiem na czym polegały moje błędy.
Muszę powiększyć komin, i nie zamykać tak szczelnie jak dotychczas drzwiczek od pieca i powinno być ok.
Mam pytanie, chciał bym zamontować wentylator, tylko w którym miejscu go zamontować? W kominie, na dnie wędzarni?
Dodam że mam wędzarnie murowano/drewnianą wg projektu Jackosza - http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1557.
Pozdrawiam



Temat: Drewniana wędzarnia
Zaznacz na mapce skąd jesteś, bo może my są sąsiady? Ja mam wędzarnie z drewna według projektu Jackosza. Zobacz sobie na http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1099 , są zdjęcia i można sobie coś podejrzeć. Jestem z niej bardzo zadowolony.



Temat: Oceńcie projekt
I tym samym zbliżamy się do podobnego rozwiązania:



Od prawej: palenisko, potem kanał dymowy (w którym można grillować), a na końcu po lewej wędzarnia

Olesiak, pomyśl może czy czasami nie chciałbyś ugotować w garze jakiegoś bogracza, czy podusić gulasz wołowy.
Jeśli tak, to miejsce na drewno można przerzucić nad kanał dymowy, a nad paleniskiem zamontować fajerki, na których można (nawet przy okazji wędzenia) postawić gar.

Pomysł Pedra z umieszczeniem paleniska z boku jest bardzo dobry.

PS. Pedro, skąd wiedziałeś gdzie jest wschód ? Może to projekt przy oświetleniu sztucznym ?



Temat: Uwagi SZCZEPANA na temat budowy wędzarni
Faktycznie wielkość uniemożliwia dobry odczyt
Co do projektu to szczerze mówiąc czytając opinie (szczególnie DZIADKA) uważam że główną przyczyną problemów jest górna część takiej konstrukcji jak na rysunku - sam miałem pierwotnie w swojej "Silesi" kominek Ø100, później jednak zwiększyłem do Ø150 i sprawa kondensacji ustąpiła - jednak w ogóle nie używam szybra górnego...

PS
Temat budowy dobrej wędzarni jest dla mnie aktualny bo za jakiś zamierzam zbudować swój docelowy sprzęt... mam swoje przemyślenia i "kandydata" jednak dyskusja o sposobie umieszczenia paleniska budzi u mnie niepokój



Temat: Drzwiczki do wędzarni
Witam wszystkich serdecznie !

Zdecydowałem się wybudowac w ogrodzie grillo- wędzarkę.
Wizję i koncepcję już mam. Oglądałem wiele wspaniałych wykonanych przez Was projektów. Ładne frontowe drzwiczki wędzarni prezentują się niesamowicie i mam pytanie , gdzie można nabyc takie drzwiczki . Na stronie http://www.zielinski.waw.pl/ są ładne , ale cena mnie trochę wstrzymuje ... )



Temat: Koncepcja wędzarni MAJCHALa - proszę o opinie

Majchal tu masz linka do projektu co robił Pedro a potem poczytaj o gotowej już wędzarni od Papli jak się zachowuje i już masz część odpowiedzi
http://wedlinydomowe.pl/f...p?p=41844#41844

Właśnie o tym piszę, nie ma konkretów: średnica dolotu i komina, wielkośc komory itp itd



Temat: Tematyka II Ogólnopolskiego Zlotu Wędzarniczej Braci
Podczas II Ogólnopolskiego Zlotu Wedzarniczej Braci - Napoleońska Zagroda sierpień 2007, planuję, by jednym z tematów, poza rutynową produkcją wędlin, był pokaz budowy wędzarni drewnianej, zadaszonej, z ruchomym paleniskiem i przewodem dymowym.
Drugi punkt (oczywiście jesli dogramy ) - pokaz budowy przenośnej wędzarenki Szuwara - jego projektu i pod jego nadzorem. Uwieńczeniem obu realizacji - wędzenie kiełbas i szynek.
W tematach tych czynie już odpowiednie przygotowania wstepne.

Tutaj proszę także przedstawiać swoje propozycje tematyki przyszłorocznego zlotu.



Temat: Tematyka II Ogólnopolskiego Zlotu Wędzarniczej Braci
Witam KOCHANYCH ZADYMIACZY po dłuższej nieobecności na forum.
Odnośnie budowy wędzarni w Napoleonowie.
Pierwszą ,najważniejszą sprawą jest uzgodnienie z Szefostwem Zagrody projektu i miejsca jej budowy. Może będą chcieli jakąś ekstra - wielofunkcyjną? Podejrzewam,że koszty budowy będą chcieli ponieść właściciele, a do nas należałby nadzór i ewentualnie jakaś pomoc w budowie. Nie możemy sami podejmować decyzji o postawieniu na obcej posesji wędzarni w kształcie np. " wychodka z serduszkiem"
Jeśli dojdzie do budowy systemem weekendowym, to oferuję swoją pomoc.
pozdrowionka.



Temat: [licytacja] Instrukcja budowy wędzarni
...zbudowałem tą"przedpiękną" wędzarnię, no mam zapotrzebowanie na kilkanaście szt. ...a bez projektu ani rusz... i choć wiem że termometr może nie zcierpieć, ponownego trafienia w moje dalece niezgrabne dłonie...
... dam 25 zł i coby sie nie działo jutro wpłacę tę sumę na KPP



Temat: kałuża pod wędzonkami
tak tak
mięso tak samo osuszam na ciepłym powietrzu przy otwartej beczce w okolicach 40/45C

ale na pewno następnym razem spróbuje wędzenie ze szmatą
ciekaw jestem czy te piękne wędzarnie które są na stronie głównej w galerii
nie mają podobnego problemu ze skraplaniem
bo zastanawiam się na odwzorowaniu jednego z tych projektów
być może problem tez tkwi w tym ze beczka jest metalowa ...? a nie ja widzę ceramiczna(cegła) czy drewno, szamotka

pozdrawiam



Temat: Budowa wędzarni!! Proszę o poradę!!
W mojej wędzarni beczkowej mam wymurowany kanał ok. 2 metry długości i 20 cm wysokości na 30 cm szerokości i jest całkowicie w poziomie. Mam możliwość skracania i wydłużania kanału poprzez odkrywania z góry płyt betonowych. Zawsze dym przechodzi przez beczkę i nie mam żadnych problemów po rozpaleniu z cyrkulacją powietrza i dymu,
Życzę sukcesów w budowie i doborze projektu .
Pozdrawiam,
Mirek



Temat: Poszukuje pilnie schematu grilo wedzarni murowanej
Witam! Bardzo mi się spodobała ta (poniżej link) wedzarnia wystarczy skontaktowac się z jej wykonawcą pewnie udzieli wszelkich porad. Pomysłow i projektów na tej stronie jest bardzo duzo jeden ciekawszy od drugiego. Myślę, że coś znajdziecie odpowiedniego. Pozdrawiam

http://www.wedlinydomowe....opic.php?t=2250



Temat: Program do rysunku technicznego
Darku, a zamiast kombinować, dumać i psuć wzrok może za 183 PLN kupić projekt obejmujący:
* 2 egzemplarze projektu architektoniczno-budowlanego,
* rzut fundamentów,
* rzut przyziemia,
* rzut więźby dachowej,
* rzut dachu,
* widok wszystkich elewacji,
* przekroje,
* przekrój komina (wędzarnia, grill),
* zestawienie materiałów potrzebnych do budowy,
* płyta CD z filmem instruktażowym

pozostaje tylko trafić w gusta
kliknij mnie



Temat: Murowany grill
witaj, kiedyś szukałam pomysłu na grill w ogródku i znalazłam w sieci ciekay pomysł na grill-wędzarnie. Co ciekawe jest dołaczony nawet kosztorys i projekt takiego grilla polecam sama jestem na etapie budowy i napewno skorzystam z tego pomysłu.

http://www.chefpaul.net/smoker.html

pozdrawiam



Temat: Wedzarka
Witam jeszcze raz
Czytam czytam wasza stronke i czym wiecej czytam tym mam wiecej watpliwosci
A mianowicie juz miałem zamiar zrezygnowac z kupna "parowozu " i samemu wybudowac wedzarnie ładna według projektu zamieszczonych na waszych stronach.Ale czytajac opinie dowiedziałem sie ze nie zawsze to co efektownie i pieknie wyglada spełnia swoja funkcje, a kosztuje duzo i jest zabudowane na stałe .
A wiec moze dla mnie jako poczatkujacega zadymiacza lepiej bedzie kupic cos sprawdzonego nie zajmujacego duzo miejsca i dajacego sie łatwo przeniesc w dowolne miejsce . Juz sam nie wiem, jesli mozecie poradzcie coś jeszcze
Pozdrawiam
Artur



Temat: gril ogrodowy
Witam,

Jestem w podobnej sytuacji.

Niestety nie posiadam projektu, ale słyszałem o grillo-wędzarniach.

Ważne jest też aby albo zbudować grill wodoodporny albo szczelnie okrywać na zimę.

Widziałem już niejeden taki grill (zarówno własnoręcznej roboty jak i kupiony w całości) zniszczony przez zamarzającą wodę.

Powodzenia w poszukiwaniach

Chajd




Temat: remont, przeprowadzka i inne kataklizmy
Dziękuję Żużaczku. U mnie podobnie wygląda. Od dwóch dni układają kostkę brukową. Jak zrobię zdjęcia to wstawię. Z tą kolumną to fakt. Sporo takich projektów. Drugi modny detal to okrągłe okienko. W moim też takie było, do czasu jak je zobaczyłam Zniknęło natychmiast. Kolumna trochę utrudnia urządzenie tarasu, ale już się przyzwyczailiśmy. Klinkier to rzecz gustu. Nam się bardzo podoba, to właściwie cegła. Zależało nam na tradycyjnym wyglądzie domu. Tak tez zamierzamy go urządzić, żeby było miejsce na meble po prababci, zdekompletowane filiżanki po babci i portret dziadka z łagru. Obok budują dom przyjaciele z trójka dzieci, więc musi byc przyjazny dla maluchów. Dlatego np. ścieżki maja wymuszony kształt, żeby dzieciaki mogły jeździć samochodzikami na rowerkach w koło domu A dla dorosłych w ramach atrakcji grill z wędzarnią. Niedaleko jest jezioro i małżon zamierza łowić i wędzić ryby



Temat: Powitania i życzenia
Witamy smacznie na tym sredecznym forum Albo odwrotnie miało być ??!!

Jeżeli chodzi o projekt to myślę że Chefa grilo-wedzarnia bedzie git.
http://www.chefpaul.5gigs.com/smoker.html

Pozdrawiam



Temat: Czy da się jeszcze coś uratować "kanał dymowy"
Witam

ad1 . Szkoda że nie dajesz fotki . Rozumiem że te większe to drzwi od paleniska a mniejsze od popielnika . Jeżeli chcesz zamontować te drzwiczki to musisz palenisko oddzielić od popielnika rusztem i na tym ruszcie będziesz palił drewno . Różne są pomysły i wykonania ja akurat popielnika nie mam . Ponieważ podczas jedno dniowego wędzenia nie ma aż tyle popiołu .

Na stronie głównej Wędliny Domowe jest taki temat wędzarnie , powinieneś to przejrzeć poczytać są piękne rysunki i przekroje . Musisz sobie wybrać względnie rozrysować swój projekt , pokazać go nam to będzie o wiele łatwiej podpowiedzieć . Jak już zaplanujesz coś konkretnego to łatwiej będzie Tobie zbierać konkretne materiały , jak i łatwiej będzie pobudować .

Pozdrawiam

P.S. Szybra jak nie kupisz to musisz samemu zrobić bo go musisz dopasować do komina który pobudujesz .



Temat: Grilo wędzarka
Witam Zadymiaczy serdecznie

Dlugo mnie nie bylo na forum a przynajmniej nie bylem za często. Jewo postepy z wędzarnią jak narazie stoją w miejscu. Lada dzień spodziewam się potomka i jest troche biegania i takie tam a na to wszystko zostalem bez auta i nie mam jak pojechać po byle jakie graty potrzebne do skończenia projektu , ale jak obiecałem będę na bierząco wszystko opisywał i zamieszczał fotki



Temat: Urządzenia do elektrostatycznego wędzenia
Nie twierdzę że szukanie jest łatwe,szybkie i przyjemne ale już mam serdecznie dosyć tego projektu i serdecznie dziękuję za pomoc.W czytelni spędziłam dużo czasu i gdyby nie to że książki były stare to pewnie bym zaliczyła.Muszę jedynie jakiś nowszy rysunek dać i po kłopocie powinno być

Chciałam tylko jeszcze zapytać aby się upewnić czy wędzarnia komorowa systemu Torry jest urządzeniem "nowoczesnym"do elektrostatycznego wędzenia??



Temat: Wedzarka
Dzieki za podpowiedzi jesli chodzi o miejsce na murowana to nie ma z tym problemu mam duzy ogród jeszcze sie zastanawiam czy w tej cenie moge cos fajnego wymurowac. Cały dzien zapoznawałe sie z wasza super stronka i musze powiedziec ze jestem bardzo miło zaskoczony jest duzo fajnych projektow
Jesli chodzi o przeznaczenie to chodziło mi raczej o szybkie uwedzenie czegos na imprezia ,ale wiadomo apetyt rosnie i teraz coraz bardziej mysle o czyms bardziej konkretnym czyli o grillo- wedzarni z prawdziwego zdarzenia
Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam



Temat: pomocy!!:)
Nasz prof właśnie jest od tego specjalista(wędzenie ryb0 więc zadał ma to żeby móc nas rzetelnie ocenić-> na uczelni uznano, że dawane są teraz duże subwencje z unii na wędzarnictwo więc dobrze by było żebyśmy mieli o tym jakieś pojęcie. Jednak ja w cale nie wierze ze jeden projekt może mi dużo pomóc, tylko utrudnia życie :/



Temat: Nieudana krakowska pieczona.

No tak ale jak można wyrobić dobrze mieso w 4 mniuty ?.

Miro:)


Czy nawet 40dag miesa wymaga az takiego dlugiego czasu wyrabiania?
Wydawalo mi sie, ze przez 4 minuty te marne dwie garscie miesa uzyte do produkcji tej kielbasy wymemlalem "w szerz i wzdluz".
Chyba , ze chodzi tu o inne procesy zachodzace podczas mieszania, a nie tylko o zwykle wymieszanie (?)

Dziadek i Oli - jesli chodzi o temperature pieczenia, to faktycznie mogla byc za wysoka
Prawdziwa wedzarenke buduje dopiero na wiosne, a poki co wedze w kominie posiadanego grilla i nie mam dokladnej kontroli nad temperatura...

Poki co mamy taką oto kuchnie letnia:



z takim oto grillem i kozą:



Wedzonki umieszczane sa w kominie nieco ponizej wlotu rury kominowej od kozy.
Tak wiec poki co to wedzenie jest takie troche "na sile" (duzy przeplyw dymu, a co za tym idzie mala jego gestosc).

Planowana wedzarenka najprawdopodobniej bedzie tutaj (wzorowana na projekcie Jacola)



Pozdrawiam i jako uczen dziekuje wszystkim za cenne uwagi.
BonAir



Temat: Czy da się jeszcze coś uratować "kanał dymowy"

Mariusz68,
kolano zrób z kwasówki. Śmiem twierdzić, że dodatkowy koszt 30-40 zł nie powinien Cię zrujnować

Co do kanału dymowego: Obuduj go, jesli chcesz, klinkierem, ale nie zalewaj całości betonem, bo i po co? Rurę opatul wełną mineralną (5 cm wystarczy). Wypełnienie zrób tak, jak radzi Maxell, aby w razie czego, mieć dostęp do rury. Zaoszczędzisz na betonie .


Postanowiłem, że kanał dymowy z rurą wewnątrz opatulę wełną mineralną, następnie zasypie piaskiem i nad całością zrobie wylewkę tak ja zrobił to Pan Wojtek Minor w "Od projektu, do wędzonek, – czyli jak Wojtek Minor budował wędzarnię.

Czy rurę opatulić na całej długości od paleniska do kolanka?
Konkretnie chodzi mi o to, czy przy palenisku(wysoka temp.) ta wełna mi się nie będzie palić, topić?
A może nie dawać wełny bezpośrednio przy palenisku?



Temat: Czy ktoś zna dobrze niemiecki?
Witam.
Mam pytanko, czy ktoś z Państwa zna dobrze niemiecki? Chodzi o to, iż Yogi zdobył niemieckie przepisy ppoż. dotyczace palenisk domowych (czyt. wedzarnie) i chcąc go trochę odciążyć, szukam kogoś, kto by choc część przetłumaczył.
Temat niezbedny do naszych projektów zmian przepisów.
Przepisy z USA dotarły przetłumaczone. Czekam jeszcze na Kanadę.
Z góry dziękuję.



Temat: Jakie drewno?
dzieki sliczne za szybką odpowiedz:)
robilem porządek w ogrodzie i powycinalem około 9 duzych starych drzew owocowych:) drobnica i małe gałezie poszly do centralnego a grubsze i pniaczki juz czekają pocięte na pierwsze dymienie:)
Zima zostaje mi ostatecznie na zakonczenie projektu i zakup materiałów i wczesną wioną zaczynam budowe grilo-wędzarni klimka;)

Co radzicie na piersze dymienie dla takiego zielonego jak ja;)
I czy odnośnie peklowania mokrego czy jest ktoś wstanie mi to wyjaśnić bardziej np. na gg moje gg to 8004012 domowe i 8011377 w pracy(do 15)



Temat: Dziwny smak wędzonej ryby

Kolego wklej zdjęcia będzie łatwiej ocenić. Być może włożyłeś do wędzarki ryby za słabo osuszone i dlatego wyszły ciemne. Co do smaku, zależy jaki kto lubi.
Pstrągi uznaje się za uwędzone gdy można dwoma palcami odzielić, odsunąć skórę od mięsa na grzbiecie ryby.
Pzdr.


dziękuje za szybką odpowiedź, poniżej daje zdjęcia

tak wygląda wędzarnia, jest to powiedzmy prototyp. Docelowo ma być wymurowana wg projektu i wskazówek z tej "kopalni wiedzy"


a tak wygladały ryby


ich kolor mógł by być nieistotny gdyby ten "zły" smak ... trudno mi go opisac ale był wyraźnie przeszkadzający, taki wpadający w kwaśny, wiele ryb wedzonych jadłem bo bardzo je lubię i nigdy takiego smaku nie czułem od ryby wędzonej



Temat: Powitania i życzenia
żeby nie było
WITAJCIE!!!!
szczerze mówiąc nie sądziłem że jest forum o takiej tematyce,łatwiej mi będzie wystartować z tematem wędzenia,
na razie będę się skupiał na projekcie przydomowej wędzarni,w zasadzie to tyle,jak coś się urodzi dam znać i będziecie mogli ocenić co i jak
Pozdrawiam Wszystkich



Temat: Wędzarka z beczki.

Mam nadzieje że uda mi sie, postaram sie wstawic fotki z budowy
Jałek , czekam z niecierpliwością ( zapewne nie tylko ja ) na "zobrazowanie" Twojego pomysłu...jak i na efekty realizacji...bowiem w niedługim czasie i ja, zamierzam się podjąć tej karkołomnej czynności, jaką jest "Budowa wędzarni z beczki na now"...

p.s Kolego Endrio ...dziękuję Ci Serdecznie za dostarczenie mi materiałów budowlanych do mojego nowego projektu(w postaci beczka) ,co znacznie obniży poniesione przezemnie koszty z tytułu..."peper płaci, dla Pan na złomie"



Temat: Wybór materiałów .
Nawiązując do ostatniej wypowiedzi Vislava na Freha:

..........Jest jeszcze jeden aspekt dotychczas nie opisywany, czyli sam wygląd uczestników i utrzymanie czystości. Codzienne życie o tej porze roku, czyli niskie temperatury i ciemność przez przeważającą część doby nie sprzyjają utrzymaniu "estetycznego" wyglądu widywanego zazwyczaj w trakcie festiwalowego życia.
Do bardziej brudzących aspektów należy:

ciągłe utrzymywanie otwartego ognia na palenisku w chałupie,
przygotowanie produktów żywnościowych - obrabianie mięsa, patroszenie ryb,
gotowanie, wędzenie, pieczenie,
kociołki i inne naczynia szybko pokrywające się warstwą tłustej sadzy,
spożywanie posiłków w ciemnościach,
codzienna aktywność związana z projektem m.in. ciesielstwo
wszechobecne błoto

Powoduje to, że wszelkie białe, jasne i kolorowe ubiory szybko zaczynają upodobniać się do siebie, nabierając podobne wyglądu. Sadza, tłuszcz, żywice są trudne do pozbycia się, jeżeli generalnie dysponujemy zimną wodą, piaskiem, trawą i popiołem. Domycie rąk w zimnej wodzie graniczy z cudem.
Wypranie odzieży jest bardzo trudne. Ze względu na wygląd najbardziej praktyczne są szare, lub ciemnoszare ubiory (Fiolnir). .................

Proszę sobie wyobrazić życie w pólziemiance,pamiętając opisy Vislava i Merzińskiego i dopiero wtedy dobierać kolory materiałow.



Temat: Schinkenspeck-przepis na rarytas
Witam wszystkich Zadymiaczy
Od jakiegoś czasu aktywnie czytuję wasze forum i powiem,że nawet udało mi się wybudować swoją wędzarnię na podstawie projekty Janusza Q wprowadziłem jednak parę modernizacji i chyba wyszło na dobre. W tym tygodniu będę wędził swój pierwszy schinkenspeck. Wykonany na podstawie waszych doświadczeń. Parę kawałeczków mięsa po peklowaniu i osuszeniu naszpikowałem pociętym w paski czosnkiem i do lodówki na kilka dni dojrzewania.
Zobaczymy co wyjdzie
Pozdrawiam



Temat: Koncepcja wędzarni MAJCHALa - proszę o opinie
Przeglądnij ten link. Jest kilka projektów wędzarni. http://www.wedlinydomowe....e/wedzarnie.htm
Pozdrawiam Zibi.



Temat: Projekt wędzarni od A do Z
Sorry nie przyłożyłem się do wypełnienia profilu i pewnie stąd pytanie. pokazałem dzisiaj kilka zdjęć i projektów wędzarni z Waszej strony znajomy i chyba powoli łapią bakcyla:). mam nadziej ze cos sie z tego rozwinie.



Temat: Zadymiarski allegrooch...
Dzięki Zico za zestawienie.
Już za 32 godz. zamykamy licytację, z której całkowity dochód przeznaczony jest na zakup wędzarni dla projektu "Wedzarnie regionalne".
Liczę na Państwa pomoc w realizacji tego potrzebnego zadania.



Temat: Uwagi SZCZEPANA na temat budowy wędzarni

Papla,
Paweł tak wrzucę kilka projektów wędzarni.
Pozdrawiam


Nie każ nam czekać



Temat: Wędzarnia...
Witam

Ale piękna wędzarnia . Gratuluję projektu i wykonania no i wędzone rybki plus nogi zapewne smaczne .
Mam pytanko jakim drewnem wędziłeś ?

Serdecznie pozdrawiam



Temat: budowa wędzarni - Chef Paul
zainteresowanych projektem mojej wędzarni zapraszam na: http://www.chefpaul.net/smoker.html

zapraszam i pozdrawiam
Chef Paul



Temat: Grilo-wędzarnia z kamienia
Poprzeglądaj również na stronie głównej projekty i zdjęcia tych wędzarni, które są już wybudowane, a sporo wątpliwości Ci się rozjaśni.
Pozdrawiam



Temat: Wedkarstwo - odskocznia od EoJ...:)
to extra. Robiles wedzarnie wedlug wlasnego projektu czy gdzies podpatrzyles?



Temat: Kwestie prawne
Witam, jestem zadymiaczem, jak Wy wszyscy, lecz nie mogę się zgodzić z niektórymi stwierdzeniami zawartymi w tym temacie. Co do upierdliwości sąsiadów, uwierzcie, mam niezłe doświadczenie poparte kłótnią z wyzwiskami, wizytą na Policji, przepychanką na Zebraniu Wspólnoty Mieszkaniowej, walką z projektami uchwał w/w Wspólnoty itp.,itd.
Niestety Naszego hobby nie możemy traktować wybiórczo, bo stoi za nami prawo a zwłaszcza p.4 Rozporządzenia MSW o paleniu smoły.
Musimy dodać do tego czynnik czysto-ludzki, a więc odczucia sąsiadów związane z wykonywaniem naszego hobby. Załóżmy, że wiatr (i dym jednocześnie z naszej wędzarni) wieje prosto na altankę naszego znienawidzonego sąsiada ( a dobrze mu tak, ja niewinny, to siły natury rozwiewają moje marzenia o wspaniałej wędzonej szynce na jego posiadłość)
Lecz przy bliższej znajomości okazuje się, że ów sąsiad ma 70 lat, ma raka płuc, przepracował 40 lat w kotłowni, a działkę kupił 5 lat temu po to, żeby nie wąchać więcej dymu, będąc na zasłużonej emeryturze i wiedząc, że pożyje jeszcze pewnie ze dwa lata.
Ale, niestety, trafił na młodego amatora żywności ekologicznej, po studiach prawniczych (lub amatora korzystającego z internetu, gdzie uzyska wszelkie niezbędne informacje jak walczyć z sąsiedzką stonką). No i się zaczyna jazda i przepychanki znane nam z ostatniego posiedzenia jakiejś tam komisji sejmowej. Mogę dalej fantazjować w tym temacie, ale po co?

Ale sąsiad, mądry życiowo, przed swoim odejściem do PB, postanawia nauczyć Nas Zadymiaczy pokory. Na swojej działce organizuje tartak, gdzie robota wre od 6 rano do 22 wieczorem (zgodnie z prawem, którego tak bardzo chcemy przestrzegać, no może od 8.00 do 20.00 zgodnie z niektórymi przepisami antyhałasowymi) Uwierzcie, że wędzenie w takim hałasie nie daje przyjemności, nawet gdy podeprze się je skrzynką piwa.

Ten Pan chciał Nam powiedzieć, że nie jesteśmy PĘPKIEM ŚWIATA, są jeszcze inne priorytety w tym życiu, nie tylko wędzenie wędlin.
Wiem, że z niektórymi sąsiadami nie da się porozumieć teraz, ale może błąd tkwi w samym początku, jeszcze przed zbudowaniem wędzarni na swojej działce. I stąd mój post, zamiast pisać o upierdliwych sąsiadach, może warto coś z nimi uzgodnić, a wiadomo, że Polak interesowny jest, łapóweczka, flaszeczka, interesik- tego nauczyła komuna ludzi tamtego pokolenia. Starcie dwóch pokoleń nie ma sensu, zwłaszcza, że każdy ma rację.
Sam się o tym przekonałem.



Temat: nasze logo
Po propozycjach organizacyjnych wracam do meritum.
Przejrzałem wszystkie konstrukcje wędzarni prezentowane na stronie w poszukiwaniu takiej formy, która mogłaby się nadawać do przeniesienia na grafikę.
Pamiętam również o ciekawej sugestii CO2 w sprawie beczki jako symbolicznej wędzarni.
Rzeczywiście, beczka to jest charakterystyczny i czytelny kontur, który plastyk może dość łatwo dostosowywać do potrzeb przekazu.
A poza tym poczciwe beczki z różnymi życiorysami rzeczywiście powszechnie, prawie tradycyjnie były i są nadal wykorzystywane jako element wędzarni wiejskich, dzialkowych, wędkarskich, używa ich również wielu naszych forumowiczów. Przeglądałem różne książki i strony w necie i wydaje się, że nigdzie beczka nie jest tak powszechnie wykorzystywana jak w Polsce. Należy się więc beczce szacunek i być może uhonorowanie również w formie obecności na naszym logo.
Proszę rzućcie okiem na trzeci rysunek na stronie http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=939
Może to jest nasza kandydatka do sławy?

Pisałem już o moich skojarzeniach z ogniem i dymem. Gdyby tej beczce dodać kominek, to snujący się z niego dymek mówiłby, że ona żyje i zawiera w sobie zacne smakowitości...
Żeby nie była taka techniczna i oficjalna, możnaby dodać jej na przykład oczy i uśmiech Radosnego Zadymiacza.
Inny wariant: koło z projektu miro mogłoby stać się okrągłym oknem w tej beczce. Przez to okno może być widać na przykład wiszącą szyneczkę lub inny charakterystyczny kształt - zgodnie z dotychczasowymi sugestiami czytelny również bez szczegółów i w podstawowej wersji rysunku czarno-białego.
Pozdrawiam.



Temat: Czy da się jeszcze coś uratować "kanał dymowy"

Witam

ad1 . Szkoda że nie dajesz fotki . Rozumiem że te większe to drzwi od paleniska a mniejsze od popielnika . Jeżeli chcesz zamontować te drzwiczki to musisz palenisko oddzielić od popielnika rusztem i na tym ruszcie będziesz palił drewno . Różne są pomysły i wykonania ja akurat popielnika nie mam . Ponieważ podczas jedno dniowego wędzenia nie ma aż tyle popiołu .

Na stronie głównej Wędliny Domowe jest taki temat wędzarnie , powinieneś to przejrzeć poczytać są piękne rysunki i przekroje . Musisz sobie wybrać względnie rozrysować swój projekt , pokazać go nam to będzie o wiele łatwiej podpowiedzieć . Jak już zaplanujesz coś konkretnego to łatwiej będzie Tobie zbierać konkretne materiały , jak i łatwiej będzie pobudować .

Pozdrawiam

P.S. Szybra jak nie kupisz to musisz samemu zrobić bo go musisz dopasować do komina który pobudujesz .


Dzięki bardzo. Z popielnikiem już chyba wiem co zrobić. Pewnie pospawam go sam, albo kupię w castoramie. Na pewno się odezwę. Jeśli chodzi o to co chcę zrobić to dół będzie prawie taki jak Wojtka Minora (albo podobny). Ale nie wiem jeszcze jaki zrobię blat. no nie wiem jaka będzie góra. Cały czas się waham między zrobieniem czopucha z takich cegieł klinkierowych (budowanych na schodki, czyli schodzących do środka) albo wylanie z betonu i obłożenie kamieniami polnymi. jeśli się zdecyduję na kamienie polne to pewnie kupię taką rurę z gotowym szybrem i obłoże go kamieniami. mam jeszcze taką tralkę z piaskowca co mi została z budowy kominka, więc pewnie zrobię jakąś dodatkową półkę podparta tą tralką.
Ech, na razie jest wszystko w głowie, chociaż fundament 270 cm na 75 już jest wylany.
Tymczasem -



Temat: Nasza Szkoła Domowego Masarstwa

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zaproponowania Wam projektu utworzenia Szkoły (Akademii) Domowego Masarstwa i/lub Wędliniarstwa.
Działała by ona pod egidą naszej stronki i zajęcia odbywały by sie w okresie letnim (ewentualnie innym, przez Was ustalonym).
Proponowana tematyka zajęć:
1. Obowiązujące akty prawne w zakresie obróbki mięsa, szczególnie w warunkach domowych.
2. Zagrożenia wynikające z działalości związanej z obróbką mięsa i jego przetworów.
3. Mięso - rozbiór półtusz, klasyfikacja mięsa i wykorzystanie poszczególnych jego elementów w domowej produkcji wędlin.
4. Podroby i ich wykorzystanie.
5. Dodatki, przyprawy, jelita itp.
4. Maszyny i urządzenia stosowane w domowej produkcji masarskiej.
5. Rodzaje wyrobów:
a) wędzonki
b) kiełbasy - tutaj poszczególne rodzaje w zależności od trwałości, sposobu produkcji, rozdrobnienia itp.
c) wyroby podrobowe - wszystkie (kaszanki, pasztetowe, salcesony itp)
d) inne wyroby wędliniarskie - rolady, pasztety, galarety itp.
e) wyroby prasowane z prasek i szynkowara.
6. Budowa i zasada działania oraz wykorzystanie wędzarni przydomowych.
7. Wszystko o wędzeniu.
8. Zasady obróbki cieplnej - parzenie, pieczenie, rożen itp.
9. Przechowywanie surowców i wyrobów gotowych.
10. Grillowanie.
11. Zasady BHP podczas rozbioru i produkcji domowej wędlin i wyrobów wędliniarskich.

Przedstawiony plan zajęć jest szkieletowym, co znaczy, iz po odniesieniu sie do niego przez naszych zadymiaczy, zostanie zmodyfikowany stosownie do ich gustów i propozycji.
Szkolenie takie kończył by egzamin i wydanie dyplomu jego ukończenia. Dyplom prestiżowy, biorąc pod uwagę, iż będzie to pierwsza tego typu szkoła w Polsce.
Zajęcia i wykłady prowadzili by specjaliści z zakresu poszczególnych tematów.
Co do miejsca spotkań szkoleniowych - ustalimy to wspólnie.
Prosze potraktować poważnie temat, gdyz wiąże się to z załatwieniem wielu niezbędnych (jak to w Polsce) dokumentów i zezwoleń. Program również musi zostać zaopiniowany przez odpowiednie czynnki. itd, itd....
Oczywiście nie jest to do zrealizowania natychmiast, ale mam b. dobre układy w kilku instytucjach i można to wykorzystać. Myslę, że i Wy także pomożecie.
Oficjalnym patronem takiej szkoły, czy np. Letniej Akademii Domowego Masarstwa i Wędliniarstwa, byłaby nasza strona.
Prosze o odniesienie się do powyższego.


Pomysł jest świetny myślę, że będą chętni. Tylko mam pytanie czy formuła Akademii będzie taka jak u Kurta Schellera? tzn. różne rodzaje kursów ( tematyczne) oraz praktyczne gotowanie.http://www.schelleracademy.com.pl/
Pozdrawiam



Temat: Przechowywanie żywności w średniowieczu
Z metod na pewno występujących suszenie, wędzenie, solenie, kiszenie. Jeśli chcecie przechować żywność to wszystko zależy od tego o jakiej żywności jest mowa. Jako lodówkę możecie potraktować zacieniony strumień w który wkładacie garnek, a w środku trzymacie jedzenie. Nie muszę dodawać, ze całość trzeba tak umocować aby do środka nie nalała się woda i aby nam to nie odpłynęło i aby się zwierzaki do tego nie dobrały. Zamiennie w grę wchodzi zwyczajnie zakopanie garnka pod ziemią lub wykopanie jamy ziemnej. Co istotne - jeśli idziecie do lasu to uzupełnieniem diety może dla was być wszystko co dookoła rośnie. Jako, ze planujecie swój obóz na sierpień zatem nie będzie z tym większego problemu. Możecie poczytać sobie książki tego pana aby dowiedzieć się co do jedzenia się nadaje:

http://www.luczaj.com/

Książki nie zawierają rysunków ani zdjęć więc zaopatrzcie się też w dobry zielnik ze zdjęciami. Polecam np:

Henschel Detlev, Jadalne dzikie jagody i rośliny, Muza 2004.

Ogólna zasada. Jeśli chcecie aby żywność wam się nie zepsuła to dobierzcie taką która się nie psuje. Moje solone mięso skończyliśmy jeść na Ostarze 2009, było przygotowane na projekt grudniowy w roku 2007... Co polecam:
- płatki owsiane
- mielony groch i bób w postaci mąki która po zalaniu wodą daje kleik
- mięso wędzone, suszone etc. ogólnie raczej nie zabierajcie świeżego bo trudno je będzie utrzymać przez tydzień
- jaja na twardo
- ser biały. Jeśli zostawicie go w postaci wejściowej to może skwaśnieć, jeśli go podsuszycie na słońcu z ziołami albo uwędzicie to będzie to lepsze rozwiązanie. Ogólnie nie polecam serów żółtych bo większość współcześnie produkowanych nie leżała nawet obok tego jak robiono je we wczesnym średniowieczu
- unikajcie cebuli. Pierońsko łatwo się psuje podobnie jak i potrawy w których się znajduje i na dodatek raczej jeśli się u nas tak wcześnie pojawiała to jako towar luksusowy. Za to czosnek bardzo polecam
- zabierzcie ze sobą jabłka - dobrze gaszą pragnienie i szybko zauważycie że jabłuszko dziennie będzie prawdziwą eksplozją smaku
- zabierzcie ze sobą tłuszcz, ale najlepiej smalec albo olej lniany. Masło było raczej towarem luksusowym - do jego produkcji potrzeba bardzo dużo mleka.

Pozdro
Fiolnir



Temat: Żyć jak tysiąc lat temu - 2 tygodnie w skansenie
Witam

Jest jeszcze jeden aspekt dotychczas nie opisywany, czyli sam wygląd uczestników i utrzymanie czystości. Codzienne życie o tej porze roku, czyli niskie temperatury i ciemność przez przeważającą część doby nie sprzyjają utrzymaniu "estetycznego" wyglądu widywanego zazwyczaj w trakcie festiwalowego życia.
Do bardziej brudzących aspektów należy:

    lciągłe utrzymywanie otwartego ognia na palenisku w chałupie,
    lprzygotowanie produktów żywnościowych - obrabianie mięsa, patroszenie ryb,
    lgotowanie, wędzenie, pieczenie,
    lkociołki i inne naczynia szybko pokrywające się warstwą tłustej sadzy,
    lspożywanie posiłków w ciemnościach,
    lcodzienna aktywność związana z projektem m.in. ciesielstwo
    lwszechobecne błoto

Powoduje to, że wszelkie białe, jasne i kolorowe ubiory szybko zaczynają upodobniać się do siebie, nabierając podobne wyglądu. Sadza, tłuszcz, żywice są trudne do pozbycia się, jeżeli generalnie dysponujemy zimną wodą, piaskiem, trawą i popiołem. Domycie rąk w zimnej wodzie graniczy z cudem.
Wypranie odzieży jest bardzo trudne. Ze względu na wygląd najbardziej praktyczne są szare, lub ciemnoszare ubiory (Fiolnir). Chociaż moja jasnoszara czapeczka z wełny, po dwóch tygodniach ciągłego przebywania w dymie miała całkiem inny odcień z zewnętrznej i wewnętrznej strony - nabierając powoli jasnobrązowego odcienia wędzonki z wierzchu.
Mimo tak trudnych warunków nie odnotowałem problemów skórnych w postaci otarć czy odparzeń. Jednak używam miękkiej, wełnianej bielizny - w przypadku lnu i mało historycznej bawełny, jak przypuszczam również w tym zakresie byłoby gorzej. Dwa tygodnie to zbyt mało aby mówić o jakiś prawidłowościach.
W przypadku odtwarzania osiadłego trybu życia bardzo ważnym elementem wydaje się być zbudowanie sauny/łaźni/bani, aby przynajmniej raz w tygodniu zafundować sobie porządniejsze mycie. Wtedy i tylko wtedy można wyciągnąć z kosza lub skrzyni "odświętny" ubiór.
W przypadku dłuższych wypraw o tej porze roku, nie ma nawet takich możliwości.

pozdrowienia Vislav




Temat: Nasza Szkoła Domowego Masarstwa
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zaproponowania Wam projektu utworzenia Szkoły (Akademii) Domowego Masarstwa i/lub Wędliniarstwa.
Działała by ona pod egidą naszej stronki i zajęcia odbywały by sie w okresie letnim (ewentualnie innym, przez Was ustalonym).
Proponowana tematyka zajęć:
1. Obowiązujące akty prawne w zakresie obróbki mięsa, szczególnie w warunkach domowych.
2. Zagrożenia wynikające z działalości związanej z obróbką mięsa i jego przetworów.
3. Mięso - rozbiór półtusz, klasyfikacja mięsa i wykorzystanie poszczególnych jego elementów w domowej produkcji wędlin.
4. Podroby i ich wykorzystanie.
5. Dodatki, przyprawy, jelita itp.
4. Maszyny i urządzenia stosowane w domowej produkcji masarskiej.
5. Rodzaje wyrobów:
a) wędzonki
b) kiełbasy - tutaj poszczególne rodzaje w zależności od trwałości, sposobu produkcji, rozdrobnienia itp.
c) wyroby podrobowe - wszystkie (kaszanki, pasztetowe, salcesony itp)
d) inne wyroby wędliniarskie - rolady, pasztety, galarety itp.
e) wyroby prasowane z prasek i szynkowara.
6. Budowa i zasada działania oraz wykorzystanie wędzarni przydomowych.
7. Wszystko o wędzeniu.
8. Zasady obróbki cieplnej - parzenie, pieczenie, rożen itp.
9. Przechowywanie surowców i wyrobów gotowych.
10. Grillowanie.
11. Zasady BHP podczas rozbioru i produkcji domowej wędlin i wyrobów wędliniarskich.

Przedstawiony plan zajęć jest szkieletowym, co znaczy, iz po odniesieniu sie do niego przez naszych zadymiaczy, zostanie zmodyfikowany stosownie do ich gustów i propozycji.
Szkolenie takie kończył by egzamin i wydanie dyplomu jego ukończenia. Dyplom prestiżowy, biorąc pod uwagę, iż będzie to pierwsza tego typu szkoła w Polsce.
Zajęcia i wykłady prowadzili by specjaliści z zakresu poszczególnych tematów.
Co do miejsca spotkań szkoleniowych - ustalimy to wspólnie.
Prosze potraktować poważnie temat, gdyz wiąże się to z załatwieniem wielu niezbędnych (jak to w Polsce) dokumentów i zezwoleń. Program również musi zostać zaopiniowany przez odpowiednie czynnki. itd, itd....
Oczywiście nie jest to do zrealizowania natychmiast, ale mam b. dobre układy w kilku instytucjach i można to wykorzystać. Myslę, że i Wy także pomożecie.
Oficjalnym patronem takiej szkoły, czy np. Letniej Akademii Domowego Masarstwa i Wędliniarstwa, byłaby nasza strona.
Prosze o odniesienie się do powyższego.



Temat: Wedzarnia - proszę o kilka porad
Przykro mi, ale całkowicie się z Tobą nie zgodzę, i nie ma to nic ze skojarzeniami „fallusistycznymi” .
Wyższy komin zawsze ma większy cug a jeżeli niższy. Oczywiście nie w nieskończoność i za duży ma wręcz odwrotny skutek.
Komin może być niski, jak ma duży przekrój.
Dodatkowo zwróć uwagę jaką komorę wybudował, tam wejdzie spokojnie z 50 kg mięsa (jak nie więcej) ile to jest wilgoci!.
Tak czy owak komin ma za małą średnicę i moim zdaniem będzie miał kłopoty z tą wędzarnią, a życie pokaże swoje.
Gdyby nie była tak duża można by zaproponować grzałkę elektryczną a palenisko wykorzystać jako „dymogenerator”, ale przy tej kubaturze to by musiała być niezła moc.
Można by też dosuszać wędzonki jakimś systemem osuszającym np. ogniwem Pętiera ale to dodatkowy koszt – zasilacz, jakiś kanał cyrkulacyjny, samo ogniwo i odpowiednie radiatory, odprowadzenie skroplin.
Ale tak jak sam Autor napisał, już po wszystkim, teraz trzeba zaczekać na odpalenie wędzarni i sprawdzić jak funkcjonuje.

PS
Jak się buduje wędzarnie, to powinna być tak zrobiona żeby pracowała poprawnie w każdych warunkach. Co innego jak się adoptuje już istniejące objekty.

PS 2
Przeprowadź proste doświadczenie.
Rozpal małe ognisko, wstaw rurę blaszaną 0,3 m nad płomienie (ale nie trzymaj ją rękoma) zobaczysz, że płomienie i dym są „lekko zasysane” przez rurę, potem tą rurę oćepl i powtórz doświadczenie, potem to samo z rurą 1 m, zobaczysz różnicę.

Albo inne, rostrze.
Zbliż zapaloną zapałkę, lub zapalniczkę, lub nawet papierosa do kratki wentylacyjnej, lub do otwartych drzwiczek od pieca (w którym się NIE pali) zaobserwuj co się dzieje z dymem.
Odpowiedz sobie na pytanie, dlaczego dym wciągany jest przez kanał wentylacyjny i dlaczego czym wyższy komin tym bardziej wciąga / „większy cug”.

I kolejny przykład:
Dlaczego po otwarciu drzwi od wędzarni dym oprócz tego że wydostaje się przez nie, to dodatkowo nadal uchodzi przez komin? Czym komin większy/ wyższy tym efekt jest mocniejszy.

Soory, ale Twoja teoria o ciągłości przewodu kominowego poprzez komorę wędzarni aż do samego końca słabo się trzyma kupy, tym bardziej że jej słabym punktem jest teoretyczne założenie że wszystko jest idealnie szczelne. Nie wiem ilu z nas zbudowało wędzarnie z uszczelkami w drzwiach? I po co? „Fałszywe powietrze” powinno być i tak wyciągnięte razem z dymem przez komin. Bo inaczej budowanie wędzarni np. w domu było by równoznaczne z samobójstwem.
Nie wiem jaki projektant podpisał by się pod projektem który przewiduje maksymalny wyciąg spalin poprzez przewód kominowy w ilości ich wytwarzania bez uwzględnienia dodatkowych ilości powietrza obcego.
Poza tym wtłaczanie „fałszywego powietrza” do wędzarni znacznie ułatwia sterowanie temperatura procesu, przy stosowaniu tradycyjnych palenisk.

Dlaczego twierdzisz że wszyscy się mylą, a Ty masz rację (Twój przykład z wysokim kominkiem od grila)



Temat: Nowa siedziba Muzeum Śląskiego


Budowa Muzeum Śląskiego może się opóźnić

Jednej z największych planowanych w Katowicach inwestycji grozi opóźnienie, bo na przyszłym placu budowy wciąż mieszkają ludzie, którzy tylko z plotek wiedzą o koniecznej przeprowadzce. Jeśli nie dojdzie do niej na czas, może być problem z pieniędzmi na muzeum z Unii Europejskiej.

W stuletnim familoku przy ul. Kopalnianej mieszka siedem rodzin. Trzy miały mieszkania własnościowe i te zostały już przez miasto wykupione. Ich przeprowadzka to kwestia zaledwie tygodni. Pozostali o zburzeniu domu wiedzą tylko ze słyszenia, bo nikt z nimi do tej pory na ten temat nie rozmawiał.

- Nie było też żadnego pisma. Mam tutaj 100 metrów i dobry standard. Jeśli muszę się wyprowadzać, to do podobnego mieszkania, bo mam dwójkę małych dzieci - zastrzega pan Adam, którego rodzice i dziadkowie mieszkali w tym samym familoku.

Od ponad 20 lat mieszka tu też Beata Danek, której pomysł zburzenia domu nie za bardzo się podoba. - Czy to w ogóle konieczne? To świetnie zachowany budynek, który dobrze wkomponowuje się w krajobraz. Mieszkali tu kiedyś ludzie z kopalnianego dozoru, w mieszkaniach są służbówki. Czy nie można by zrekonstruować w nich starego wystroju, by pokazać jak kiedyś mieszkali górnicy? W mojej piwnicy jest na przykład stara wędzarnia. Aż się prosi o zrobienie tu czegoś w rodzaju skansenu - przekonuje Danek.

Leszek Jodliński, dyrektor Muzeum Śląskiego nie chce tego pomysłu komentować: - Jest już gotowy projekt, gonią nas terminy. Nie mnóżmy już problemów, których i tak nie brakuje.


Pan Adam mieszka przy ul. Kopalnianej od 39 lat. Ośmioletnia Paulina i siedmioletnia Karolina mieszkają w sąsiedniej klatce

A te problemy, to wciąż nierozwiązana sprawa własności. Cztery rodziny zamieszkują część domu, która należy do Katowickiego Holdingu Węglowego. By przesiedlić jej mieszkańców, miasto musi stać się właścicielem budynku. - Oddamy go za darmo. Przy tego rodzaju operacjach musi być jednak dochowana procedura. Sprawa jest w toku - lakonicznie tłumaczy Ryszard Fedorowski, rzecznik KHW. I dodaje, że do końca roku sprawa powinna być załatwiona.

- Problem tkwi w procedurze. Holding na darmowe zbycie majątku musi mieć zgodę Ministerstwa Skarbu Państwa. Gdy tylko zgoda będzie, Katowice przejmą budynek - mówi Dariusz Czapla z biura prasowego katowickiego magistratu. Nikt jednak nie jest w stanie wytłumaczyć, dlaczego sprawa do tej pory nie została jeszcze załatwiona i gdzie przeprowadzą się pozostali lokatorzy z Kopalnianej.

Budowa muzeum to warta 214 mln zł inwestycja. Aż 85 proc. dofinansuje Unia Europejska. - Te pieniądze już do nas płyną. Ze środków unijnych finansowane jest m.in. projektowanie gmachu. Kluczowy będzie przyszły rok, kiedy musimy przedstawić komplet dokumentów. Ważne by przestrzegać terminów! Jak one się posypią, to za nimi i pieniądze, i data powstania Muzeum, bo Unia może wstrzymać kolejne transze - mówi Jodliński.

Wiadomo, że w listopadzie Muzeum Śląskie ma stać się pełnoprawnym właścicielem terenu. Wtedy też możliwe będzie wystąpienie do miasta o warunki zabudowy. Bez tego austriackie biuro Riegler Riewe Architekten może nie przygotować na czas projektu. A bez niego nie będzie dofinansowania. - Inżynier kontraktu wystosował już w tej sprawie pismo do prezydenta Katowic. Nie otrzymaliśmy jeszcze odpowiedzi. Naprawdę nie wiem, na co wszyscy czekają - wzdycha Jodliński.

Przypomnijmy, że budowa muzeum ma się rozpocząć w 2010 r. i potrwa dwa lata. Zgodnie z koncepcją architektoniczną wszystkie kondygnacje głównego budynku będą znajdować się pod ziemią. Na powierzchni będzie widać jedynie szklane wieże, doświetlające wnętrza. Zachowane i zmodernizowane zostaną natomiast obecne zabudowania dawnej kopalni Katowice.

Anna Malinowska



Temat: Piwnica inaczej
 Widząc jednak że przechowywanie żywności jest jakimś


problemem, zwłaszcza latem. Znalazłem takie coś.
http://www.spiralcellars.com/uk/description.htm
Na ww stronie proponuja cos takiego do przechowywania win. Ja chciałbym mieć
piwnicę do przechowywania żywności, czyli warzyw, owoców, przetworów itp.
Pomyslałem sobie że kupię gotowy zbiornik żelbetowy z zamkniętym dnem,
zakopię go w ziemi w obrysie budynku, przykryję płyta zelbetową, zrobie
wejście, schody itd. I tak czym dłużej myslę tym więcej pytań.
Chętnie usłyszałbym co myślicie o takim pomysle a w szczególnosci
zastanawiam sie czy?
1.Czy taki gotowy zbiornik żelbetowy będzie szczelny?
2. Czy taka "piwnica" będzie praktyczna? Myśle tu o piwnicy jakieś 3-4m^2
powierzchnii i wysoka na około 2 m.
3. Czy takie coś wymagałoby zmian w projekcie?
4. Czy taka zmiana wymagałaby powtórnego starania się o pozwolenie na
budowę?
Jeszcze się nie wiem co na to mój architekt, choć on też pewnie nie będzie
zachwycony takim dziwolągiem.

Dodam że obecnie mam zrobione ławy i żeby cos takiego zrobić powinienem
wkopać się między istniejącymi ławami na ponad 1 m.

Pozdrawiam
K.S.


Czego to ludzie nie wymysla...
 Wiec od razu pisze, ze nie za bardzo moge zarowno ja jak i zapewne sporo z

Moge tylko wyrazic swoje watpliwosci odnosnie takiego rozwiazania a to z
powodu tej rurowej wentylacji, ktora moim zdaniem dzialac nie bedzie. No moze
zima to jeszcze, ale latem chyba nie. Nie bedzie "cucu". Zima, zimne powietrze
jako ciezsze, byc moze bedzie grawitacyjnie wchodzic jedna z tych rur a
to "nagrzane" w tej piwnicy do temperatury az plus 8 stopni, moze powoli
wyplywac. Natomiast latem? Gdy w tej piwnicy bedzie chlodniej niz na zewnatrz -
 nie ma prawa. Fizycznego oczywiscie, aby to jakos wyraznie dzialalo.
 Teze te popieram tym, ze przed dawnymi wielu laty moj ojciec mial w normalnej
nieizolowanej, wilgotnej piwnicy, wedzarnie, w ktorej wedzil kielbasy. I
pamietam zima przed swietami problemow nie bylo natomiast juz wiosna przed
swietami Wielkanocnymi, naklal sie zawsze, bo cala piwnica byla pelna dymu a
do komina w kominie cugu nie bylo.
 Drugi problem to z ta lawa; tak sie po prostu nie robi, szczegolnie gdy masz
wysoki poziom zw. wody gruntowej.
 Swego czasu bylem w winiarni, nawet kilku. W jednej z nich problem piwnicy do
przechowywania a w szczegolnosci dojrzewania win rozwiazano w ten sposob, ze
normalne murowane z kamienia niewielkie pomieszczenie obsypano z zewnatrz
gruntem. Ulatwialo to transport poziomy bez koniecznosci zjezdzania czy
schodzenia na dol po schodach.
 Dla informacji winiarnia ta plajtowala (byla na sprzedaz) ale nie z uwagi na
te piwnice lecz z tego powodu, ze te wszystkie wina hamerykanskie maja
jednakowy, dziwny smak. A to z powodu czerwonych gleb zawierajacych tyle
zelaza, ze moglyby robic za rude z Krzywego Rogu stanowiaca surowiec do
produkcji zelaza w jednej z bylych polskich hut.
Pzdr.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • alternate.pev.pl